Bukov Parket

Bukov Parket

Prilikom odabira materijala za uređenje stambenog ili poslovnog prostora visoko mjesto zauzimaju prirodnibukva materijali. Drvo se ističe kao najbolji izbor jer stvara poseban ugođaj i uklapa se u svaki interijer i eksterijer. Bukva je najrasprostranjenija šumska vrsta u Hrvatskoj, nalazimo je na raznim područjima od Medvednice do Gorskog kotara. Već od davnih dana se koristi u stolariji, upravo zbog tvrdoće i lakoće obrade. Parket bukve jedan je od najpoznatijih domaćih parketa, a priznanje mu odaje mnoštvo zadovoljnih korisnika.Termičkom obradom postaje sve privlačniji odabir, jer mijenja boju u tamnije tonove, a tim postupkom postaje i otporniji na vlagu. Prilikom izrade parketa drvo se najprije pari da bi se poboljšale njegove karakteristike i održala postojanost. Bukov parket fine je strukture i ravnih vlakana, a tekstura i boja koja varira na uzorcima iste vrste drveta, kod bukovog parketa je uglavnom ružičaste boje.

POSTAVLJANJE

Parketi se mogu slagati na različite načine, a s obzirom na specifičnost bukovog parketa preporučljiv način postavljanja je riblja kost. Naime, ova vrsta parketa je osjetljiva na vlagu pa ovim načinom se sprječava prodor vode. Riblja kost je najčvršći način postavljanja, parketi se zbog vlage najteže dignu i najmanje rasušuju što je itekako pogodno kod bukovog parketa.

Za postavljanje se preporučuju ljepila na bazi reakcijske smole. Takva ljepila osim što imaju vrlo niske vrijednosti štetnih tvari, realiziraju čvrste spojeve. Bukov parket je osjetljiv na vlagu, a kako se radi o proizvodu bez vode ovakva ljepila su idealan izbor. Njihova svojstva olakšavaju polaganje parketa.

Da bi parket dodatno zaštitili možemo samo spojeve i daščice nauljiti, pa će takva zaštita biti dovoljna ako parket nije izložen vlazi. Tako njegujemo prirodno stanje drveta i njegovu boja, koja se obradom samo za koji ton pojačava. Površina je tim postupkom besprijekorno meka, a da bi ju učinili sigurnijom i postojanijom drvo je može obraditi lakom. Da bi lak bio u potpunosti nepropustan potrebno je nanijeti i nekoliko slojeva laka.

VRSTE

Bukov parket možemo podijeliti na četiri klase:

Ekstra– sastavljen od prugastih i slabo zakrivljenih vlakana u obliku godova. Ova klasa je podijeljena u tri tonaliteta: svijetli (EX), srednji (A), tamni (AS).

bukov parketStandard– sastavljen od prugastih, nepravilnih vlakana, sličnih godovima. Mogući su kontrasti vidljivi zbog brazdi bijelih vlakana. Tonovi se ujednačuju oksidacijom.

Rustik– sastavljen od prugastih, nepravilnih vlakana sličnih godovima. Boja se proteže od nježno ružičaste do tamnoružičaste.

Van Standard– sastavljen kao klasa Standard i Rustik. Boja mu je jednaka kao i kod klase Rustik, a toleriraju se razne nepravilnosti po hrvatskim i EU mjerilima koje uključuju kvržice do 1 cm, brazde različitih boja ili ljuštenje koje nastaje tijekom obrade.

ODRŽAVANJE

Postoji nekoliko jednostavnih pravila koje su važne prilikom održavanja bukovog parketa. S obzirom na osjetljivost na vlagu, potrebno je izbjegavati čišćenje mokrom krpom i preparatima koji sadrže vodu. Prilikom čišćenja dozvoljeni su preparati za čišćenje parketa i podova, suha krpa, metla, usisavač… Također treba obratiti pozornost na uvjete u prostoriji, održavajući temperaturu zraka između 15- 25%, a relativnu vlažnost zraka od 50- 65%. Redovno provjetravanje, te korištenje ovlaživača u prostorijama s centralnim grijanjem uvelike može produžiti život vašim parketima.

Cijene našeg Bukovog Parketa možete pronaći na: Cjenik klasičnih parketa