Gotovi Masivni Parket

Gotovi Masivni Parket

Drvo je izvorni materijal koji je zbog svojih karakteristika neiscrpan izvor obrade i mogućnosti. Zbog svoje naklonosti prema prirodi, ljudi su se sve više počeli okruživati proizvodima od prirodnog drveta, bilo da se radi o namještaju, prozorima, vratima, zidnim oblogama ili sl. Gotovi masivni parket također spada u ovaj odabir, od kojeg su najpopularniji oni od hrasta, a u posljednje vrijeme je sve više zahtjeva za parketima od tropskog drveta.

Ukratko o Gotovim Masivnim Parketima

gotovi masivni parketKarakteristična debljina gotovih masivnih parketa je oko 21- 22 mm što osigurava  dug životni vijek mjeren u desetljećima, čak i stoljećima. Možemo reći da ulaganjem u ovakvu investiciju ulažemo u našu budućnost i budućnost generacija koje tek dolaze. Iako su različitih  dimenzija, prosječna dužina se kreću od 400- 1500 mm, a širina od 82- 150 mm. Lijepi se cijelom površinom za podlogu i za razliku od klasičnih parketa nije ih potrebno brusiti, jer već imaju završenu obrađenu površinu. Kod ugradnje ovakve vrste parketa ne morate razmišljati o neugodnim mirisima i sporom sušenju jer su oni već lakirani ili uljeni, a mnogi i ručni četkani. Upravo ulja ili lakovi koji se upotrebljavaju predstavljaju dodatnu zaštitu, zbog UV postupka koji daju na njihovoj jačini. Kod ove vrste parketa je istaknuta izrazito živa struktura drveta zbog naglašene v-fuge bočne stranice. Zbog svoje strukture i debljine omogućena su  naknadna brušenja i ponovna lakiranja, čak i u slučaju kad su tvornički lakirani. Prilikom odluke za ovakve parkete često presudi trajnost,  veliki izbor, mogućnost obnove i neka posebna toplina i karakter kojim odišu.

Osnovna Podjela Gotovih Masivnih Parketa

Hrast je pojam pouzdanosti i postojanosti, pa ne čudi što je najčešći odabir za izradu parketa. Ima visok stupanj elastičnosti i čvrstoće, te je stoga idealan za podove izložene velikim opterećenjima. Dizajn koji osvaja svojom toplinom i sadržajem formi krije desetljeća koja su mu potrebna da izraste.

Hrast AB, ABCD, četkan s crnim rubom, ručno hoblan ili četkan i bijeljen, samo su neke od varijacija koje mogu doći ako se odlučite za gotovi masivni parket od hrasta. Iz bogate palete moguće je izabrati najbolju kombinaciju, boju i teksturu po vašoj želji.

 

Bambus  je vrsta trave koja raste u tropskim i suptropskim krajevima, prilagođena različitim klimatskim uvjetima. Na svijetu postoji više od 1000 vrsta i koriste se za različitu upotrebu. Bambus raste poprilično brzo za razliku od ostalog drveća, obnovljiv je, a razlikuje se po dimenzijama, boji i strukturi.

Najčešće upotrebljavane vrste su: horizontalni bambus mat/bijeli, horizontalni zebra bambus, vertikalni zebra bambus, s tamnim uv lakom ili tamnim nelakom…

 

gotovi masivEgzotične vrste drveta čine poduži i opsežan popis u izradi masivnih gotovih parketa. Većina ih je iz afričkog, azijskog ili južnoameričkog područja, a karakteristike koje imaju čine ih idealnim za izradu parketa kako u unutarnjim, tako i na vanjskim prostorima. Mnogi od njih su intenzivnih boja, pa su čest izbor za velike površine kao npr. Merbau. Za vanjske prostorije, terase i slično Teak je jako dobar odabir.

Od ostalih vrsta vrijedi spomenuti: Pilang, Tigerwood, Jatoba, Jasen, Kempas, Crni Siris, Trešnja Američka, Javor Kanadski, Crna breza…