Parketi i Parketarski Savjeti

Kako bismo Vama, našim dragim posjetiteljima, olakšali mukotrpan proces prilikom odabira parketa, podnih obloga, čiščenja istih itd. odlučili smo s vama podjieliti neka naša znanja i iskustva koja smo stekli baveći se parketima i podopolagačkim poslovima već 15-ak godina. Očekujemo da ćemo članke pisati redovito, te da neće biti nekog dužeg zastoja u objavi istih. Pa eto, da počnemo…Parketi i Parketarski savjeti

Savjet broj 1 (parketi): Kako odabrati najbolji parket?

Stari parket u kući potpuno se oštetio, dijelovi su se sasvim odlijepili od poda ili nepodnošljivo škripe kad se hoda po njima. Treba nam novi parket i počinje nas hvatati panika od potrage za pravim…

Ne tako davno stvari su bile mnogo jednostavnije: u ponudi klasičnih parketa biralo se uglavnom između hrasta, bukve ili jasena, a kod brodskih podova izbor se svodio na jelu, bor ili ariš. Naravno, mogli su se kupiti i parketi s intarzijama od skupocjenih vrsta drveta i mozaik parketi, ali su oni bili rezervirani za duboke džepove. Obrada se svodila uglavnom na višekratno brušenje pa lakiranje (eventualno se koristio i bajc), uz gotovo neizbježni slog zvan «riblja kost».

Kako danas stoje stvaparketiri?
Prava revolucija među drvenim podovima dogodila se pojavom gotovih višeslojnih parketa. Ono što ih čini bitno drukčijim jest stabilnost bez premca, nezavisna od vrste drveta, koju ovi parketi duguju specifičnoj konstrukciji, sastavljenoj od tri ili više slojeva drveta međusobno lijepljenih pod kutom od 90 stupnjeva. Takav način izrade sveo je «rad» drveta na minimum i omogućio suhomontažno ili «plivajuće» polaganje bez upotrebe ljepila.

Budući da su k tome lakirani ili premazani uljem, parketi se ugrađuju relativno jednostavno, brzo, bez prašine i neugodnih mirisa, uz značajno smanjene udara na kućni budžet i bez jednomjesečnog iseljenja iz toplog doma (za polaganje 50 m2 potreban je jedan do dva dana i mogu se koristiti odmah). Neki od njih, baš kao i dvoslojni parketi, mogu se postavljati i na podove s toplovodnim podnim grijanjem.

Tu su i dalje masivni parketi, ali i oni već završno obrađeni na najrazličitije načine: mogu biti premazani uljem, presvučeni voskom, lakirani, termički obrađeni ili dimljeni, brušeni,  četkani ili bijeljeni, bajcovani…

Formati masivnih parketa su od 30 cm do 1.5 m, a troslojni mogu biti dugi i 5 m!

Zbog toga jer je svijet zaista postao globalno selo, sada se i kod nas mogu kupiti brojne egzotične vrste drveta od kojih za neke nismo ni slutili da postoje: tik, kempas, merbau, jatoba, wenge, tali, sucupira, tigerwood, ipe/lapacho, afromorsia, doussie, padouk, sapelli, pynkado, iroko, palisander, bambus, američki orah i trešnja, itd. Dakako, tu su i dalje europske vrste drveta, ali u proširenom sastavu: dobri stari hrast, bukva, jasen, javor, grab, jova, breza, trešnja, orah i sl. Paleta je postala raskošna: od snježnobijelih do crnih, od svijetlih, preko zlatnožutih, do boje crne čokolade i svih nijansi crvene.

Samo po sebi nameće se pitanje: kako odabrati najbolji pod za sebe u ovom mnoštvu, jer je to prilično velika investicija i obično se izvodi jednom u deset godina ili čak rjeđe?

Ponajprije treba razmisliti o svojim životnim navikama – organiziramo li često zabave s mnogo gostiju, volimo li  hodati bosi, koliko nam je bitna boja drveta, imamo li malu djecu, kućne ljubimce…  Onda neizostavno potražite savjet parketara zato što je njihov zadatak kupnju i ugradnju učiniti što lakšom. Primjerice, ako često priređujemo zabave u kući, savjetovat će nam da izbjegavamo lakirane parkete jer će visoke potpetice sigurno ošteti lak, pa je bolje odlučiti se za uljem presvučene parkete jer su otporniji i lakše se obnavljaju. Isto vrijedi ako nam po kući jure mališani na rolerima ili biciklima.

A kada saslušamo sve korisne savjete, razmislimo o svojim potrebama i financijskim (ne)mogućnostima. Birat ćemo onako kako biramo haljinu ili košulju, knjigu ili film – prema vlastitom karakteru. Mogućnosti su neograničene, a na kraju krajeva, sve u našem domu, pa i pod, treba biti odraz nas samih.

Savjet broj 2 (parketi): Njega i čišćenje parketa

Kućanice obično najviše cijene kod parketnih podnih obloga jednostavno čišćenje i njegu, koji su usporedbi s tepih-podnim oblogama i više higijenske.

Prašina ne škodi parketima, jedino tanke potpetice te neki drugi oštri i teški predmeti, koji na površini parketa stvaraju ogrebotine, koje se mogu skinuti samo brušenjem. Prašina i slično se lako uklanjaju metenjem ili usisavačem, vodeći pri tome računa da četke usisavača budu mekane, kako ne bi ostavljale tragove.parketi

Ostale mrlje se također mogu jednostavno ukloniti vlažnom krpom, važno je svakako podove dobro posušiti, jer previše vode šteti parketu. Zato odmah treba posušiti sve vrste prolivene tekućine, kako bi se izbjegle štete površini parketa. Uređaji za brisanje i čišćenje koji na pod nanose veće količine vode, kao i primjerice uređaji na paru predstavljaju tabu.

U pravilu nisu potrebni nikakvi specijalni uređaji za čišćenje, već samo sredstva za čišćenje, pri čemu naravno treba voditi računa da nauljeni, voskirani i lakirani parketi zahtijevaju posebna sredstva za čišćenje. Za sve te opcije takva sredstva postoje na tržištu, za svakodnevno čišćenje parketnih podnih obloga se međutim koriste uobičajena sredstva, pri čemu se nikako ne smiju koristiti agresivne vrste. Svakako se treba odreći sredstava za čišćenje koja sadrže amonijak.

Bez obzira za koje sredstvo za čišćenje se odlučite, bitno je da budu ph-neutralni, ekološki prihvatljivi s biološki razgradivim tenzidima, te da njeguju kožu ruku. Ako sredstva za čišćenje sadrže vosak, onda se Vaš parket dodatno njeguje te voda više ne može prodirati u pod. Ukoliko se međutim radi o tvrdokornim mrljama od masnoće, kreme za cipele, voska od svijeća, žvakaće gume i sl. postoje različite mogućnosti za njihovo uklanjanje. Važno je da primjenjujete oprezno one postupke koji neće izazvati ogrebotine na parketu, primjerice omjer vode i špiritusa 1:1 značajno pomaže.

Otisci gumenih đonova, proliveno ljepilo ili mrlje od masnoća mogu se očistiti rastvorom mlake vode i tekućeg deterdženta za pranje suđa ili sredstva za čišćenje na bazi octa. Ukoliko želite Vašem parketu osigurati dugi vijek trajanja, neophodno je redovito čišćenje, kako bi podovi bili njegovani, sjajni te da izgledaju kao novi.

Kod lakiranog parketa je dovoljno dva puta godišnje premazati pod specijalnim sredstvom za temeljno čišćenje, pri čemu sloj sredstva za čišćenje mora biti nanesen u tankom sloju, kako bi se postiglo odgovarajuće djelovanje. Kod voskiranog poda je dovoljno jednom godišnje nanijeti novi sloj voska, a isto vrijedi i za nauljene podne obloge od parketa. Zdrava klima stanovanja od prosječnih 20° C i oko 50 do 60 % vlage zraka doprinosi dužem vijeku trajanja parketa.